İstanbul Üniversitesi Yaz Okulu Ders Alma Rehberi

İstanbul Üniversitesinde yaz okulu maalesef açılmıyor.  Bu yüzden yaz okulu için diğer üniversitelere başvurmanız gerekiyor. Yaz okuluna başvururken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise tarihler. Başvuru tarihleri genelde bütünleme ve final haftalarından hemen sonra başladığı için elinizi hızlı tutup biran önce başvurulara başlamalısınız.

Pandemi süresince Marmara Üni online uzaktan yaz okulu açacak. Ön başvuru tarihleri 16.07.2020 ye kadar uzatıldı. Kesinleşen derslere ise 17-22 Temmuz tarihleri arasında başvurabilirsiniz. Bu senenin(2020) işlemleri için üniversitelerin duyurularını cok sıkı takip etmek gerekli. İlk defa online yaz okulu olacağı için aşağıdaki işlemlerin bazıları internet üzerinden olacak. Marmara Üni açıklaması:
https://oidb.marmara.edu.tr/notice/2019-2020-egitim-ogretim-yili-yaz-okulu-duyurusu-1

Bu yazımız İstanbul Üniversitesinde okuyup başka üniversitelerin yaz okulundan ders almak isteyenler için yazılmıştır.

Yaz okulundan ders almayı 3 kısıma ayırabiliriz.

  1. Diğer üniversitelerin derslerinin araştırılması
  2. İstanbul Üniversitesine başvuru
  3. Ders onaylandıysa ders alınacak diğer üniversiteye başvuru

1. Diğer Üniversitelerden Ders Araştırması

Öncelikle ders alacağınız okulun puanının bizim okul puanından yüksek olması gerekiyor. Yani Ders alabileceğiniz okullar Marmara Üniv. İTÜ, YTÜ gibi okullar.

Ders araştırması yaparken okulların ders içeriklerinin paylaşıldığı sayfalara bakarak bilgi edinebilirsiniz.

Marmara Üniversitesi Ders içerikleri sayfası:

 https://meobs.marmara.edu.tr…

İTÜ Ders içerikleri sayfası:

http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/index.php

Yıldız Teknik Ders içerikleri sayfası:

http://www.bologna.yildiz.edu.tr/index.php?r=program/bachelor

Bu ders içerikleri, sizin ders içeriklerinize benzerse bu okulların öğrenci işlerine gidip ders içeriklerinin kopyasını imzalatıp mühürletmeniz gerekiyor.

Not: Bizim üniversitenin bilgisayar mühendisliği dersleri Marmara’nın bilgisayar mühendisliği dersleriyle %99 uyuşuyor.

Diğer üniversitelerden ders alınırken okul şu şartlara bakıyor:

  • Alınan derslerin ulusal ya da AKTS kredilerinin ilgili birimdeki okutulan derslerle ayni ya da daha fazla olması
  • Ders içeriklerinin en az %70 uyumlu olması
  • Alınacak derslerin en fazla 10 kredi (ulusal) olması
  • İlgili okul programının sizin bölüm puanınıza eşit ya da daha yüksek olması

Kaynak:  Yaz Okulu Duyurusu – 2019

Önemli Not: Eğer zamanınız azsa ders içerik onayını beklerken sizden önce bu dersi onaylatanların listesini öğrenci işlerinden isteyebilirsiniz. Eğer önceden onaylanmışsa ders uyumlu demektir. Dersin onaylanacağından eminseniz direk 3. adım olan diğer üniversiteye başvuru kısmına geçebilirsiniz. 

2. İstanbul Üniversitesine Başvuru

Ders içeriklerini aldıktan sonra öğrenci işlerine gidip yaz okulu dilekçesi isteyip doldurun. Dilekçede diğer okuldaki dersin akts’si, ders ismi, hangi bölümden alındığı gibi bölümler var. Dilekçeyi doldurduktan sonra ders içeriğiyle birlikte öğrenci işlerine teslim edebilirsiniz.

Bizim üniversitede kurul kararları her salı günü alınıyor. Ders onayınız ortalama 1-2 haftada çıkar.

3. Diğer Üniversitelere Başvuru

Dersiniz onaylandıysa diğer üniversitelere başvuru tarihleri arasında yaz okulu kayıtlanması yapmanız gerekmektedir. Bu bölüm 4’e ayrılır.

  1. Yaz okulu önerilen ders seçimi (genelde 10 kişiyi geçenler açılıyor)
  2. Yaz okulu kesinleşen ders seçimi
  3. Para yatılması
  4. Kesin kayıt

Bu bölüm üniversitelere göre değişebilir ama genel olarak böyledir.

Diğer üniversitelerin yaz okulu başvuru tarihleri arasında başvurunuzu yapıp paranızı yatırmanız gerekiyor. Bunu için her üniversitenin kendi başvuru yöntemleri var.

Marmara üniversitesi için:

https://oidb.marmara.edu.tr/notice/2019-2020-egitim-ogretim-yili-yaz-okulu-duyurusu-1

İTÜ için:

http://www.sis.itu.edu.tr/tr/ders_programlari/201930/ozelOgrenci.htm

http://www.sis.itu.edu.tr/tr/ders_programlari

Sonuç

Marmara üniv. den ders almış biri olarak yaz okulu dersleri bana daha kolay geldi. Sınıf mevcudu az olduğu için hocalar öğrenciyle daha iyi ilgilenebiliyorlar. Sınıfta bir çok okuldan öğrenci olduğu için çeşitlilik oluyor. Yaz okuluna kaldıysanız üzülmenize gerek yok. Okulu uzatmaktansa yaz okuluna gitmek güzel. (uzattı)

Fiyatlar

Dışarıdan gelen öğrenciler için fiyatlar çok yüksek. Kredi ücreti X kredi sayısı X (dışarıdan gelenler için) X 2 (ingilizce bir ders için) X 2 ile çarpılıyor. Marmara’dan alınan 4 kredilik ingilizce bir ders yaklaşık 1000 TL. Kendi öğrencilerine ise 250 TL. (2017 yılı için)

Aynı ders için dışarıdan gelenleri 2x 2x 2x  derken güzel güzel kazıklıyorlar. Yaz okulu bizde açılsa hem 750 TL kazıklanmayacaktık hem de okulumuz para kazanacaktı.

Önemli Notlar

  1. Benim en çok sıkıntı çektiğim nokta bütlerden sonra 2 hafta içinde diğer üniversitelerin başvurularının başlaması olmuştu. Daha hocalar notları açıklamadan başvurmanız gerekebiliyor bazı noktalarda. Eğer dersten kalmanız olası ise direk diğer ünilerden ders içeriğini alıp kendi üniversitenize verip onaylattırın. Bu sayede onay süresini aradan çıkarmış olursunuz. Dersi alıp para yatırmak size kalmış olur.
  2. Diğer üniversitelerin akademik takvim aralıklarını kontrol edin. Örn. Marmara Üniv takvimi: takvim.marmara.edu.tr İTÜ: sis.itu.edu.tr/tr/akademik_takvim
  3. Eğer ders içerik onaylarınız geciktiyse fakat dersin onaylanacağından eminseniz veya başka bir arkadaşınız onay aldıysa içerik onayını beklemeden diğer üniversiteye başvurabilirsiniz.
  4. Ders onayınızın sonucunu hemen öğrenmek için yaz okulu ders onaylarına bakan öğretim görevlisine odasındaysa hemen gidip sorabilir ya da e-mail atıp sorabilirsiniz. Öğrenci işlerini beklemenize gerek yok.
  5. Tabi en önemlisi yaz okuluna ders bırakmamak. Ama bıraktıysanız üzülmenize gerek yok. Güzel bi notla okulunuza geri döneceksiniz  :)

7 Replies to “İstanbul Üniversitesi Yaz Okulu Ders Alma Rehberi”

  1. Merhaba, ben Kocaeli Üniversitesinde Bilgisayar Mühendsiliği okuyorum fakat ücret hesaplama yöntemlerini bir türlü çözemedim. Ücret: dersin kredisifakülte ücreti8(dışarıdan öğrencinin ingilizce ders ücreti) olarak mı hesaplanıyor?

    1. Ücret hesaplaması:
      Kendi öğrencileri: Ders kredisi * kredi başına ücret

      Dışarıdan biri için: Ders kredisi * kredi başına ücret * 2

      Dışarıdan gelen hemde ingilizce ders alan biri için: Ders kredisi * kredi başına ücret * 2 * 2

  2. Merhaba, ben İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi öğrencisiyim. Ücret hesaplamasını Marmara Üniversitesinin paylaştığı ücret tablosuna göre yapıyorum fakat dediğiniz gibi 1000 tl civarında çıkmıyor sonuç. Örneğin fen fakültesi için 2019-2020 1.öğretim 1 saatlik ders ücreti 1.71 tl, dönem ücreti ise 23,94 tl belirlenmiş. 5 kredilik bir ders için: 5×23,94×2=239,,4 tl yapar. Acaba ben yanlış bir şey mi yapıyorum?

    1. Merhaba, benim hesaplamam 2017deki ingilizce dersim içindi. Sizin durumunuz için güncel hesaplama

      2021 dışardan gelen öğrenci Türkçe ders: 4x(T+U)x(Yaz Dönemi birinci öğretim TL)

      4x5x23,94=478,8 tl tutuyor.

      Dersin ingilizce olsaydı bi kere daha 2 ile çarpcaklardı 1000tl olcaktı.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.